Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

VRF klímaberendezések

A VRF, vagyis a változó hűtőközeg térfogatáramú (Variable Refrigerant Flow) klímaberendezések tekinthetők ma a klímatechnológia csúcsának. Szinte minden komolyabb gyártó rendelkezik saját VRF rendszermegoldással és a klímatechnikai fejlesztőmérnökök is ezeknek a rendszereknek a tökéletesítésébe ölik a legtöbb energiát.

Nagyobb méretű ingatlanok klimatizálási feladatainak megoldására, korábban két fő hagyományos megoldás létezett. Vagy vizet hűtöttünk le egy úgy nevezett folyadékhűtő berendezés segítségével, amit után csőhálózat segítségével körbe keringtettünk az épületen, vagy levegőt hűtöttünk, amit légcsatorna hálózat segítségével juttattunk el a megfelelő helyekre. Tehát a klímaberendezés mindig valamilyen közvetítő közeget hűtött, mely képes volt szállítani a hőenergiát.

A VRF rendszereket a hagyományos split klímák működési elve ihlette. Ezeknél a berendezéseknél egy komplett klímarendszert szétbontottunk kültéri és beltéri egységekre, majd az őket összekötő vezetékhálózat segítségével, a klímánk pontosan abban a helyiségben dolgozhat, ahol arra szükségünk volt. A csővezeték a komplett klímarendszer része, továbbra is egyetlen darab klímaberendezésről beszélünk, tehát nem használunk plusz közvetítő közeget. A rendszer egy része ott van bent, közvetlenül a klimatizálandó térbe.
A split rendszer sikerén felbuzdulva, megszülettek a multi-split berendezések, ahol egyetlen kültéri egység több, Fujitsu esetén akár 8 db beltéri egységet is ki tud szolgálni.

A VRF rendszerek ezt a megoldást gondolták tovább és olyan megoldást biztosítanak, ahol egyetlen kültéri egység, számtalan beltéri egységet is képes kiszolgálni, folyamatosan alkalmazkodva az éppen aktuális felhasználási szokásokhoz. Több VRF rendszer kapcsolatával akár több száz beltéri egységet is kiszolgálhatunk, így már több ezer négyzetméter alapterületű ingatlanokat is hűthetünk, sőt fűthetünk is VRF rendszerekkel.
A megoldás zsenialitás, hogy rendkívül flexibilis. Számtalan kültéri és beltéri egység típus variálható szabadon, így remekül alkalmazkodhatunk a helyi viszonyokhoz, számtalan teljesítmény sávot (ingatlan méretet) kiszolgálhatunk, mindezt a lehető legmagasabb komfort szint és legalacsonyabb energiafelhasználás mellett.

A VRF rendszer jellemzője, hogy nagy szabadság fokkal tervezhető családi házak, társasházak, irodaházak, középületek, bevásárló központok, ipari kombinált és kulturális létesítmények hűtésére, fűtésére. Az épület mellett vagy a tetején, esetleg szabadba nyíló gépész helyiségben elhelyezett kis helyigényű kültéri egységek gondoskodnak a helyiségek hűtéséről vagy hőszivattyús fűtéséről. Mivel a kültéri egységek a szabadba telepíthetők, nem foglalnak el értékes helyet az épületben, nincs szükség drága kémény építésére és az elektromos megtápláláson kívül semmilyen más energiahordozót nem igényel (elmaradhat pl. a költséges gázvezeték kiépítése).