Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Szellőzés VRF rendszerekhez

Egy légkondícionáló rendszer feladata nem csupán a levegő hűtése vagy fűtése. Ahhoz, hogy megfelelő légállapotot érjünk el otthonunkban vagy munkahelyünkön, elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk az elhasznált levegő elszállításáról és annak frisslevegős pótlásáról is. Ezt a technológiát közismert nevén szellőztetésnek nevezzük és a legtöbben ablakok nyitásával és zárásával végezzük. A módszer alapvető problémája, hogy az ablakon beáramló friss levegő (környezetünktől függően) szennyezett. Por, káros anyagok, kipufogó gáz van benne, amit nem lenne célszerű a lakásunkba, vagy irodánkba juttatni. A másik nehézséget az jelenti, hogy a szoba levegőjének a hőmérsékletét nagy gonddal fűtjük vagy hűtjük a megfelelő szintre, míg a beáramló frisslevegő hőmérséklete csupán ritkán ideális. Tehát a szellőztetéssel pazaroljuk az energiát.

Fujitsu ERV (Energy Recovery Ventilator)

A FUJITSU megoldása az ERV hővisszanyerős ventilátor egység, amely folyamatosan vagy szakaszosan cseréli a helyiségek levegőjét úgy, hogy akár a távozó levegő energiatartalmának 77%-át is visszanyeri. A maximális komfort mellett jelentős energiamegtakarítást eredményez, por és pollenmentes tiszta friss levegőt biztosít. Speciális hőcserélője képes a belső levegő nedvességtartalmát is visszanyerni, ezáltal nem csökken a páratartalom a komfort érték alá.

Egy ERV berendezéssel (vagy berendezésekkel) kiegészített korszerű Fujitsu Airstage VRF rendszer ma az egyik legfejlettebb megoldást jelenti otthonaink és munkahelyeink légkondícionálási feladatának ellátásra, ezért is ajánlja a gyártó első sorban ennek a rendszernek a kiegészítésére az ERV ventilátorokat.

A használat során két üzemmód közül választhat, normál szellőztetést vagy szellőztetést hőcserével. A normál szellőztetés hőcsere nélkül a tavaszi és az őszi időszakban alkalmazható, amikor a külső és a helyiségben levő hőmérséklet között nincs nagy különbség. Hűtési illetve fűtési időszakban a hőcserés szellőztetéssel jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A Fujitsu ERV berendezések elsősorban családi házak, lakások, irodák, tárgyalók szellőztetésére szolgál, ennek megfelelően a légszállítás 250-1000 m3/h-ig terjed (1 ember friss levegő igénye óránként kb. 20-50 m3).

Az ERV modell választékban 5 db készülék érhető el (250, 350, 500, 800, 1000 m3/h légszállítással).

Fujitsu DX-Kit

Amennyiben az ERV ventilátorok teljesítményénél nagyobb szellőzési igény merül fül, a Fujitsu VRF rendszerek számára fejlesztett DX-Kit jelenthet megoldást. Az eszköz segítségével légkezelő berendezéseket vagy speciális fan-coil egységeket kapcsolhatunk a VRF rendszer hűtőkörére, pont mint a VRF beltéri egységeket.

A DX-Kit két elemből áll össze. Az egyik egy EEV csatoló egység, mely lehetővé teszi a hűtőköri kapcsolódást, a másik pedig egy Vezérlő egység, mely biztosítja a hőmérséklet szabályozást és a rendszerbe integrálást. A maximálisan csatlakoztatható teljesítmény 5-50kW határig terjed. A DX-Kit a VRF beltéri egységekhez hasonlóan szintén integrálható épületfelügyeleti rendszerekhez.

Letölthető anyagok

Fujitsu ERV katalógus (magyar, pdf)