Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Split klímák gyakori hibái és azok kiváltó okai

Az osztott vagy más néven Split típusú, elsősorban lakossági célú klímaberendezések vitathatatlanul a legtöbbek által ismert klímatechnikai berendezések. Számuk évről évre gyarapszik a lakosság körében, köszönhetően a sokszor szélsőséges időjárási körülményeknek, illetve annak a rugalmasságnak, hogy a legtöbb otthonban problémamentesen telepíthetőek.

 

Nincs viszont bosszantóbb, mint mikor a megvásárolt berendezés a legnagyobb nyári melegben cserben hagy bennünket, és a szerelő is csak napokkal később tud kijönni, mondván, annyi dolga van. Szerencsénkre ez a kellemetlenség a legtöbb esetben megelőzhető. A problémák forrása leggyakrabban telepítési, karbantartási és üzemeltetési hibákra vezethető vissza, így az első jó döntést a vásárláskor kell meghoznunk.

Split klímaberendezések telepítését kizárólag olyan, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált vállalat végezheti, amely rendelkezik a szükséges elméleti és gyakorlati tudással, valamint a megfelelő eszközparkkal a helyes kivitelezés elvégzéséhez. Ezt egészítheti ki a választott márka előírása, ugyanis a legtöbb gyártó saját oktatási rendszerében képzi és jogosítja a vállalkozásokat az általa kínált berendezések telepítésére, karbantartására. Egy szakszerűen, a gyártók által előírt paramétereknek megfelelően telepített rendszer hosszú éveken át képes kiszolgálni a felhasználók igényeit, míg egy hibás telepítés már a szerelés másnapján is fejfájást okozhat.

Jellegzetes kiviteli hibák lehetnek az elégtelen kondenzvíz csőlejtés, a túl nagy távolságra telepített bel- és kültéri egységek, de talán még ezeknél is gyakrabban fedezhető fel az a klasszikus hiba, amikor a berendezés „nem kap levegőt”. A gyártói előírások részletesen ismertetik, hogy a beltéri és a kültéri egységek esetén milyen távolságokat kell tartanunk a különböző épületelemektől, bútoroktól, de akár a kerti növényzettől is. Ezek betartásának hiányában a berendezés által felhasználható levegő mennyisége korlátozódhat, mely elégtelen működéshez vezet.

A hosszú élettartam megőrzéséhez elengedhetetlen a helyes üzemeltetés és a meghatározott időközönkénti szakember által történő karbantartás, melyet a gyártók általában a garancia feltételeként meg is követelnek. A karbantartás alkalmával a szerelők ellenőrzik a teljes rendszer állapotát, többek között a bel- és kültéri egységek épségét, rögzítését, az elektromos és hűtőközeg oldali kötéseket, a csövek és vezetékek szigetelését, a mozgó alkatrészeket, fertőtlenítik a beltéri egység hőcserélőjét, tisztítják, illetve szükség esetén cserélik a légszűrőt. Továbbá fontos a kondenzvíz elvezető átöblítése, a kültéri egység hőcserélőjének tisztítása és az esetlegesen a levegő útjába álló akadályok megszüntetése. Végül tesztüzemet végeznek, melynek során ellenőrzik a működési paramétereket, összesítik a feltárt, már bekövetkezett és várható hibákat, szükség esetén javaslatot tesznek a további teendőkkel kapcsolatban. A szakemberek tanácsainak betartásával hosszú időre komfortosan érezhetjük magunkat otthonunkban.
A karbantartás jellemző gyakorisága évi 1 alkalom szokott lenni, de fontos tekintettel lenni az elhelyezésre, a berendezést érő terhelésekre és a gyártók külön előírásaira is. Bizonyos esetekben akár negyedéves gyakoriság is szükséges lehet. Természetesen a szűrőbetétek tisztítása szakember bevonása nélkül is elvégezhető, sőt, aktív szezonban ez akár 2-3 hetente javasolt is lehet.

Az üzemeltetésből eredő problémák között főként a helytelen használat emelendő ki. Nagyon fontos tisztában lennünk a berendezés működésének alapjaival, hiszen ha egy mosógéptől sem várjuk el, hogy egyetlen gombnyomásra elvégezze a dolgát a helyes program beállítása nélkül, egy split klímától se tegyük. A lehető legegyszerűbben megfogalmazva, a klíma hűtés közben összegyűjti a szoba melegét, majd pedig kiszállítja az utcára vagy a kertbe, ahol ezt a hőt leadja. Ezáltal lesz hűvösebb bent. A valóságban ez egy rendkívül összetett folyamat, ami bizonyos körülményekre rendkívül érzékeny lehet.

Szélsőséges nyári melegekben például azt tapasztalhatjuk, hogy a berendezés működése nem az igazi. Megy, de valahogy nem olyan hideget fúj, mint korábban. Ennek hátterében a legtöbbször az áll, hogy a berendezés a magas külső hőmérséklet miatt már nem tudja olyan hatékonyan leadni a hőt a környezetnek. Ez valahol patthelyzet, de sajnos el kell fogadnunk, hogy minden berendezésnek megvan a maga határa, ameddig jó hatásfokon képes dolgozni. Ezt átlépve bár működni fog, a korábbinál lényegesen kisebb teljesítmény leadására lesz csak képes. Amit ilyenkor tehetünk, az a termosztát magasabb hőmérsékletre történő beállítása. Igen, jól olvasták, nem csökkenteni kell, hanem emelni! Hiszen a távirányítón beállított érték az a hőmérséklet, amit mi a lakásban szeretnénk érezni. Logikusan végiggondolva, ha korábban 23 fokot sem tudott csinálni, 20-ra csökkentve sem lesz jobb. A csökkentéssel csak azt érjük el, hogy folyamatosan, egy reménytelen cél eléréséért dolgozva bizonyos alkatrészei károsodhatnak. Magasabb értékkel viszont elérhetjük, hogy a célt képes legyen teljesíteni, és ezáltal rövid időszakokra leállva „pihenhet” egy keveset.
A fenti problémát tovább rontja, ha a hő átadását végző két hőcserélő felület (a beltéri egység belseje és a kültéri egység hátoldala) erősen szennyezett. A szennyeződés rontja a hőátadást, ami további teljesítménycsökkenést okoz, melyen már csak szakember segíthet.

Megfelelő módon telepített és rendszeresen karbantartott berendezés birtokában nem kell tartania a nyári kánikulától, a magas páratartalomtól, de még a hírhedt, klímák okozta megbetegedésektől sem. Javasoljuk, még idejében keressen megfelelő szerviz partnert, hogy ne a nyári csúcsforgalomban várjon szakember segítségére.