Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Légbevezetők

Otthonaink szellőztetésének első feladata az elhasznált és szennyeződött levegő eltávolítása a lakásból. Nem szabad viszont megfeledkeznünk róla, hogy az elszívott levegőt frisslevegővel is szükséges pótolnunk. A Helios légpótló elemek kényelmes és egyszerű megoldást jelenthetnek a pótlevegő biztosítására.

A légpótlás módszerei

Befúvó ventilátorokkal pótolhatjuk a szükséges frisslevegőt, és ezzel megszüntethetjük a lakásban uralkodó depressziót – alacsonyabb légnyomást –, sőt enyhe túlnyomás is kialakíthatunk. Ennél viszont lényegesen egyszerűbb megoldás lehet, ha kellő számú és légáteresztésű „rés” kialakításával gondoskodunk a levegő beáramlásról.

Mivel a légbeeresztés jellemző helyszíne a nappali vagy a hálószoba, különösen fontos, hogy a légpótlás ne okozzon kellemetlenségeket. A Helios légbeeresztő elemek korlátozzák a túlzott, huzathatással járó légáramot és gondoskodnak a nyíláson keresztül bejutó zaj csillapításáról is, egyes típusok még a beáramló frisslevegő szűrését is biztosítják.

Helios légbeeresztők

Légbeeresztés gázkészülékes üzemnél

A gépi elszívásos szellőztetés és a gravitációs kürtők depressziót okoznak a helyiségben. Ez a helyzet akkor válik veszélyessé, amikor a nyílt égésterű gázkészülék kéményének huzatával összemérhető, vagy annál nagyobb a helyiségben uralkodó depresszió. Ekkor fordulhat elő, hogy a kéményben megszűnik az áramlás, vagy ami ennél is rosszabb, visszafelé, a lakás irányába indul meg. A helyiségben a füstgáz feldúsulása súlyos mérgezéses baleseteket okozhat! Elkerülésük érdekében folyamatos gondoskodni kell a frisslevegő utánpótlásról.

Helios ALEF és ALEF Hygro ablakba építhető légbeeresztő elemek

Helios ALEF ablakba építhető légbeeresztő elemekEgyszerűen, akár utólag is szerelhető nyomáskülönbség-függő vezérlésű ablakelem a szabályozott frisslevegő utánpótlás bevezetésére a lakó- és hálószobákba. A belső rész automatikus térfogatáram határolóval és az ALEFS típusoknál egy speciális hangcsillapító akusztikai elemmel is rendelkezik. Kizárólag fehér színben elérhető.

Az elemek nem zárnak le, alkalmasak nyílt égésterű gázkészülékek tervezett, biztonságos légellátására. MMBH(TMBF), és ÉMI engedéllyel rendelkeznek.

Beépíthető fa, műanyag és fém ablakkeretekbe. A kivágást a felső részen kell kialakítani. A külső fedőlécet és a szerelőlemezt egyszerűen csavarozzuk fel, és pattintsuk be a belső elemet.

Helios ALEF és ALEF Hygro adatlap 2013 (pdf, magyar)

Helios ALEF és ALEF Hygro adatlap 2016 (pdf, angol)

Helios ZLA termosztatikus, automatikus szabályozású légbeeresztő elem

Helios ZLA légbeeresztő elemUniverzálisan felhasználható frisslevegő automata, önműködő termosztátszelepes szabályozással. A termosztát -6 ... +20°C tartományban reagál a külső hőmérséklet változásaira, és ezen a tartományon belül a DIN előírásainak megfelelően automatikusan változtatja a térfogatáramot.

A mellékelt távtartó elem beépítésével lehetőségünk van egy alapbeállítás rögzítésére, ahonnan a további szabályozás történhet. Erre akkor lehet szükség, ha például egy gázkészülék üzeme mellett valamilyen mennyiségű levegő beáramlását garantáltan biztosítanunk kell, a hőmérséklet alakulásától függetlenül. Az alapbeállítás változtatása a szeleptányér forgatásával lehetséges, egy teljes fordulat 4 mm résváltozást eredményez.

Ha elkészítettük a födém-, illetve faláttörést, a teleszkóp csövet kívülről a helyére tolhatjuk. A külső oldali rácsot felcsavarozzuk. A befalazás után a szelepet a belső oldalról a helyére csúsztathatjuk. A termosztát működéséhez nincs szükség villamos energia csatlakoztatására.

Helios ZLA adatlap 2013 (pdf, magyar)

Helios ZLA adatlap 2016 (pdf, angol)

Helios ZTV termosztátos légszelep

Helios ZTV termosztátos légszelepCsővezetékekbe építhető termosztátszelep a légcsere önműködő szabályzására. Az energiatakarékosságot összeköti a hatékony és állandó szellőztetéssel. A folytonos szabályzású szelep bármilyen jellegű térben alkalmazható. Természetes vagy gépi szellőztetés rendszeréhez is illeszthető.

A ZTV szelepek könnyen, egy mozdulattal a meglévő szellőzőnyílásokba behelyezhetők. A rögzítés a csőben a mellékelt tömítőgumi szilárd illeszkedése által, vagy a keret alatt elhelyezett furatokon keresztül csavarral biztosítható.

A termosztát a ZLA típushoz hasonlóan -6 ... +20 ° C tartományban reagál a hőmérséklet változásaira. Ezen a tartományon belül a DIN előírásainak megfelelően alakítja a térfogatáramot. Az ZTV típus is rendelkezik változtatható alapbeállítási lehetőséggel.

Helios ZTV adatlap 2013 (pdf, magyar)

Helios ZTV adatlap 2016 (pdf, angol)

Helios ZLE kézi szabályozású fali légbeeresztő elem

Helios ZLE kézi szabályozású fali légbeeresztő elemKézi szabályzású légpótló elem bármely helyiséghez. A légmennyiség szabályzás egy 4 fokozatú beállító mechanizmussal történik. A mozgatás húzózsinór segítségével történhet. A szeleptányér mögül a levegő szűrten, hangcsillapítottan, optimális eloszlásban kerül a helyiségbe.

A faláttörésekbe való szerelés egyszerű. A teleszkópcsövet kívülről becsúsztatjuk (kis lejtéssel kifelé), a falvastagsághoz beállítjuk és befalazzuk. Az esővédő rácsot rögzítő karmokkal vagy csavarokkal biztosítjuk. A szeleprész belülről betolható. Fűtőtestek fölé szerelve a föláramló meleg levegőnek köszönhetően a bejövő levegő előmelegített lesz. A könnyű szűrőcsere érdekében ügyeljünk a hozzáférhetőségre.

Helios ZLE adatlap 2013 (pdf, magyar)

Helios ZLE adatlap 2016 (pdf, angol)

Beszerzés és telepítés

Légpótló elemek megrendeléséhez forduljon szakembereinkhez, elérhetőségeink bármelyikén. Egy rövid egyeztetést követően segítünk kiválasztani a megfelelő terméket, majd rögzítjük megrendelését. Amennyiben a termék mellé telepítési szolgáltatást is igénybe venne, munkatársunk telepítési árajánlatot is szívesen készít Önnek.