Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Lakásszellőztetési megoldások

Otthonunk szellőztetésének szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni, de vajon miért is olyan fontos ez, és miért nem elég, ha ablakot nyitunk? Az alábbi leírásban bemutatjuk, miért is szükséges szellőztetni, milyen technikai megoldások állnak rendelkezésre és hogyan lehet ezeket kiépíteni az Ön otthonában.

 

Miért fontos szellőztetni?

A szellőztetés fontos az egészség megőrzése érdekébenA belélegzett levegő minősége nagyban befolyásolja közérzetünket. Zárt terekben, ameddig oxigéndús a levegő, jól érezzük magunkat, energikusak vagyunk, de ahogy elhasználódik, álmosodni, fáradni kezdünk, megfájdul a fejünk. Szellőztetnünk kell, hogy ezáltal újra oxigént juttassunk a szobába, a felgyülemlett szén-dioxidot pedig kiengedjük a szabadba. Ezt a folyamatot nevezzük légcserének. Működése akkor optimális, ha a zárt tér levegőjének legalább a felét kicseréljük óránként.

A főzés sok vízgőzt juttat a lakás levegőjébeAz elhasznált levegőben nem a szén-dioxid az egyetlen, amitől meg kell szabadulnunk. A levegő mindig tartalmaz nedvességet, zárt terekben viszont ennek mennyisége folyamatosan növekszik. Az átlagos napi tevékenységek, mint a főzés, fürdés, mosás, megközelítőleg napi 15-20 liter vízgőzt juttatnak a szoba levegőjébe. Amennyiben ezt a nedvességet nem távolítjuk el a lakásból, penészesedés és rothadás indul meg, mely súlyosan egészségkárosító hatású és épületeink állapotát is veszélyezteti.

A szellőztetendő szoba levegőjében a vízgőzön kívül található még por, a berendezési tárgyainkból kipárolgó különböző oldószer gőzök, poratka ürülék, de gáztűzhelyek használata esetén a gáz elégéséből származó égéstermék is. Ezeket mind szellőztetés útján kell eltávolítanunk, hogy környezetünk egészséges legyen.

Kinyitom az ablakot

Az ablak kinyitása nem mindig elég a szellőztetéshezÉsszerű megoldásnak tűnik ablaknyitással szellőztetni, de ezzel kapcsolatban meg kell vizsgálnunk pár dolgot. Ahogyan korábban is említettem, otthonunk levegőjének legalább a felét ki kell cserélni minden egyes órában. Az ablaknyitással ezt magunknak kell biztosítani, és ha véletlenül megfeledkezünk róla, vagy túl kevés ideig végezzük, gyorsan megtapasztaljuk a negatív hatásokat.

A szellőztetés kapcsán mindenki tudja, hogy hőenergia vesztéssel jár. Ablaknyitással ezt a problémát nem lehet kezelni, viszont a modern szellőzéstechnika számtalan olyan megoldást kínál, melyek segítségével úgy lehet szellőztetni, hogy a szoba melegének csak a töredékét veszítjük el. Ezt nevezzük hővisszanyerős szellőztetésnek.

Amit még nagyon fontos tudni, hogy a befelé áramló friss levegő sem feltétlenül tökéletes. Lakókörnyezetünktől függően magas lehet a por koncentrációja, allergén anyagokat tartalmazhat, de akár nagyon párás is lehet. Ablaknyitással sajnos ezt sem tudjuk kontrollálni.

Mi a megoldás?

Használjon mesterséges szellőztetési rendszert! Bonyolultan hangzik, de összességében arról van szó, hogy a folyamatos légcsere biztosítására egy – vagy akár több – ventilátort használunk. Egy ventilátorral beállíthatjuk a légcsere pontos mennyiségét, működését időzíthetjük, programozhatjuk, a bejuttatott levegőt szűrhetjük, szabályozhatjuk a páratartalmát és a hőmérsékletét. Számtalan képességének és tulajdonságának köszönhetően vitathatatlanul hasznosabb megoldás lehet az ablaknyitásos szellőztetésnél.

A mesterséges szellőztető megoldások felépítése

Fürdőszobai kisventilátorA leggyakrabban alkalmazott és széles körben elterjedt szellőztetési módszer a fürdőszobába vagy mellékhelyiségbe telepített pára- és szagelszívó kisventilátorok használata. Ezek a legtöbbször egy, a külső térrel határos falba kerülnek elhelyezésre, és az elszívott levegőt azonnal kidobják a szabadba. Ahol nincs lehetőség külső határoló falba telepíteni, alkalmazhatunk légcsatornát, hogy elvezessük egy másik falhoz vagy akár fel a tetőre.

Amit ezekről a kisventilátorokról és általában az elszívó rendszerekről nagyon fontos tudni, hogy az eldobott levegő pótlását nem biztosítják. Erről külön gondoskodni kell. A fürdőszoba ajtaját résnyire nyitva tartva még csak azt érjük el, hogy a lakás többi pontjáról pótoljuk a levegőt, az igazi megoldáshoz a szabadból kell levegőt bejuttatnunk, például egy úgynevezett légbeeresztő szelep segítségével. Így épül fel a legegyszerűbb modern szellőzési rendszer. Egy elszívó ventilátor és egy légbeeresztő.

Helios légbeeresztők

Továbbra is a helyi megoldásoknál maradva, ne gondolja, hogy ilyen ventilátort kizárólag a fürdőbe lehet és kell telepíteni. Nyugodtan kerülhet a nappaliba vagy a hálóba is, hiszen friss levegőre ott is szükség van. Természetesen ezek a típusok némileg eltérhetnek a fürdőszobai kivitelektől, hiszen ott a párás környezetnek kell megfelelni elsősorban, míg a nappaliban fontosabb lehet a megjelenés, a design és a zajszint.

Említettem korábban a hővisszanyerős rendszereket. Ezek kapcsán a legtöbben egy nagy berendezésre és hatalmas költségekre gondolnak, pedig ez a technológia is elérhető egyszerű helyi kivitelben. Ezek a decentrális hővisszanyerő rendszerek. Kivitelük rendkívül hasonló egy egyszerű, falba épített ventilátoréhoz, de természetesen tudásuk lényegesen magasabb.

Helios hővisszanyerős szellőztető ventilátor

Az ingatlan méretétől és a szellőztetési feladat jellegétől függően, a helyi szellőztető és légbeeresztő egységek helyett, egy ponton már gazdaságosabb vagy komfortosabb lehet, ha központi szellőztető megoldást alkalmazunk. Ennek alapesete, ha valahová a lakás területére egy központi elszívó berendezést telepítünk, és onnan csővezetékek segítségével jutunk el a szellőztetendő helyiségekig. A pótlevegőt továbbra is légbeeresztők biztosítják, viszont a kialakításnak köszönhetően a ventilátort magát eldughatjuk valahol a tetőtérben, vagy egy rejtett ficakban, esetleg egy szekrényben.

Helios központi szellőztető rendszer

A központi rendszerek kialakításához számtalan légtechnikai vezetéket kell kiépíteni, ami sokakat megrémíthet, és úgy gondolják, hogy ezt biztos csak lakásfelújításkor lehetne kivitelezni. Nos, valóban egyszerűbb olyankor, de ez nem jelenti azt, hogy egy működő lakásban erre nincs lehetőség. A mai speciális légtechnikai rendszerek között már olyan megoldásokat is találni, melyeket nem is feltétlenül kell elburkolni, annyira jól illeszkednek a lakás megjelenéséhez. Amennyiben mégis inkább eldugná őket, már nem kell hatalmas gipszkarton dobozolásokra gondolnia, a modern vezetékek praktikusabb kialakítása diszkrétebb elhelyezést is lehetővé tesz.

Légtechnikai vezeték

A központi rendszer persze nem csak elszívó lehet, akár a teljes légcsere is megvalósítható vele. A berendezés négy csatlakozásán keresztül a teljes szellőztetési folyamatot megvalósítja. Az egyik vezetéken friss levegőt szív a szabadból, a másikon ezt befújja a szobákba. A harmadikon elszívja az elhasznált levegőt, amit utána a negyediken kidob a szabadba. Tökéletes, kompakt megoldás. A befúvásra kerülő levegőt szűrni tudjuk, befolyásolhatjuk páratartalmát vagy hőmérsékletét is. A hővisszanyerős központi berendezések képesek a lakás hőenergiájának 80-90%-át is megtartani, így a fűtési költségeket is optimális szinten tartják.

Hővisszanyerős központi szellőztető rendszer

Hogyan válasszon szellőztető rendszert?

Egy szellőző ventilátort sosem egyszerű feladat kiválasztani. A légszállítást méretezni kell, a ventilátor és a légpótlás kialakítását alaposan végig kell gondolni. Amennyiben légtechnikai vezetékeket is alkalmazunk, ez a feladat még összetettebb lehet, de a szakértői vizsgálat már akkor is fontos, ha csak egy egyszerű fürdőszobai ventilátorról beszélünk. Amennyiben otthona szellőztetését szeretné megoldani, keresse fel szakembereinket, és egy előzetes egyeztetés keretein belül díjtalanul tájékoztatni tudjunk az alkalmazható megoldásokról és a kialakítás lehetőségeiről. Szükség szerint helyszíni felmérést is végzünk, összetettebb rendszerek esetén pedig a tervezői munkát is biztosítjuk.

Mennyibe kerül?

Egy telepítendő szellőző rendszer teljes árát személyes egyeztetés és esetleges helyszíni felmérés nékül még akkor is nehéz előre megmondani, ha az csak egy egyszerű fürdőszobai kisventilátor.

A telepítési ár első eleme maga a ventilátor. Miután sikerült kialakítani az elképzelést és ismerjük a helyi viszonyokat is, ki tudjuk választani a ventilátort és annak esetleges tartozékait, kiegészítőit. Amennyiben a ventilátorhoz légtechnikai hálózat, légszelepek, vagy egyéb szerelvények is tartoznak, ezt előzetesen felmérjük, majd elkészítjük az anyagkiírást és az árajánlatot.

Miután rendelkezésre áll a teljes berendezés és anyag jegyzék, föl kell mérnünk a szükséges villanyszerelési munkálatokat is. Bár maga a ventiltor a legtöbb helyszínen könnyen telepíthető, ne felejtsük el, hogy árammal fog üzemelni, sőt kapcsolókat és egyéb kiegészítőket is telepíthetünk hozzá, ami tovább bővíti a feladatot.

Végezetül pedig elég nagy valószínűséggel készítenünk kell egy vagy több lyukat (áttörést) a falszerkezetekben, valamint, ha nem szeretnénk villamos kábeleket látni, ezeket is be kell vésnünk a falakba. A falszerkezetek átfúrását minden munkálatunk során képzett szakember végzi, professzionális, a célra leginkább megfelelő eszközzel, a lehető legkisebb rombolás útján.

Amennyiben többet szeretne tudni a szellőző rendszerekről vagy azok kiépítéséről, kérjük, forduljon hozzánk elérhetőségeink bármelyikén, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.