Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Hővisszanyerős szellőztetés

Az egyre korszerűbb építőanyagok és nyílászárók megjelenésével az új építésű, modern ingatlanok egy régről is ismert, de igazán jól sosem kezelt problémával szembesültek. Lakásaink használata során azok levegőjét számtalan módon terheljük. Légkéskor a levegő oxigén tartalmát elhasználjuk, helyére pedig szén-dioxidot termelünk. Főzéskor, mosáskor, zuhanyozáskor párát juttatunk a levegőbe. Ezek együttese végeredményül rossz légállapotot teremt, kellemetlen komforttal. A régi típusú ingatlanok sokat szellőztek a falakon és a nyílászárók résein keresztül, viszont ez egyben rossz szigeteltséget is jelentet, melyből eredően magasak voltak a fűtési költségek. A modern épület nem szellőzik, így jó a szigetelése és alacsony az energiafelhasználása is. Természetesen megoldható a a szobák levegőjének frissen tartása az ablakok kinyitásával is, viszont ez megint csak felborítja a lakás hőigényét és végső soron újfent magas költségekhez vezet.

A korszerű megoldást hővisszanyerős szellőztetésnek nevezzük. Ezen rendszerek célja, hogy a helyiségből elszállítsa az elhasznált levegőt, mialatt folyamatosan friss levegővel pótolja, mindezt pedig úgy teszi, hogy az elszívott levegő hőtartalmát bent tartja a lakásban. A rendszer azon képességét amivel a hőenergiát visszaforgatja, hővisszanyerési hatásfoknak nevezzük. Az első hővisszanyerők hatásfoka 40-60% körül volt, de a mai modern berendezések már akár 80-90%-os hatásfokra is képesek.

Hővisszanyerős szellőző berendezésből jelenleg két fő kategória érhető el. Az egyik a decentrális hővisszanyerő, mely egy komplett egység, egyetlen szoba helyi ellátására, a másik pedig a központi hővissznyerős szellőző berendezés, mely egy teljes épület szellőztetését is biztosítani tudja.

A decentralizált hővisszanyerő készülékek

A hővisszanyerés technikai megoldása eleinte csak nagyobb méretű, ipari berendezésekben volt elérhető, később pedig megjelentek a lakossági központi megoldások is. Ezek, bár sokkal több lehetőséget hordoznak és teljesítményük is lényegesen nagyobb, viszonylag komoly kivitelezési munkát igényelnek, és bizonyos lakásokban nem, vagy csak komolyabb átalakítás révén telepíthetők. A decentralizált, vagyis egy helyiségre kialakított hővisszanyerős készülékek gyakorlatilag bármely, külső határoló fallal rendelkező helyiségbe telepíthetők egy egyszerű faláttörés segítségével.

Helios EcoVent Verso KWL EC 45 falba építhető hővisszanyerős készülék

Az EcoVent Verso egy egyedi helyiségszellőztető gép, regenerációs hővisszanyerővel, irányváltó üzemmel. A készülékben egy darab ventilátor került elhelyezésre, mely szakaszos irányváltással üzemel, tehát egymagában látja el a befúvó és az elszívó szerepet is. A hővisszanyerés egy kerámia hőtároló elem segítségével történik. Elszívó üzemben a szoba levegője az elemet felmelegíti, majd ezt a hőt a befúvó ciklusban a friss levegő részére átadja.

A hővisszanyerős szellőző berendezések működési elve
Kialakítását tekintve az EcoVent Verso egy energiatakarékos EC hajtású motorral rendelkezik, amely ciklikusan fordított üzemben dolgozik. A légcsere a külső nemesacél rácson és a belső elzárható műanyag előlapon keresztül zajlik. Az előlapban elhelyezésre került egy G3 osztályú légszűrő betét és egy hangcsillapító elem is.

Helios EcoVent Verso felépítése
A kiegyensúlyozott és hatásos szellőzés biztosítása érdekében legalább két készülékre van szükség, amelyek a vezérlő elektronika segítségével ellentétes üzemben dolgoznak, így a légcsere folyamatosan biztosított.

Helios EcoVent Verso irányítópanelje
A készülék beállításainak kezelésére telepítéskor – és akár a későbbiek folyamán is – az EcoVent Verso számítógépes szoftvere nyújt segítséget. Számítógépünkön elvégezhetjük a paraméterek beállítását, majd egy USB csatlakozón keresztül feltölthetjük a készülékbe.

A mindennapi kezelési feladatokat egy LED-es kijelzésű, fali vezérlőegység segítségével oldhatjuk meg. A vezérlőn választhatunk az elérhető 5 ventilátor fokozat és a 3 lehetséges üzemmód (hővisszanyerés, keresztszellőzés, befúvás) közül. A vezérlő egységhez helyiség páratartalom érzékelő is csatlakoztatható a szellőzés hatékonyságának további növelésére.
Helios EcoVent KWL EC 60 falba építhető hővisszanyerős készülék

Helios EcoVent KWL EC 60

Az EcoVent KWL EC 60 készülék egy úgy nevezett rekuperatív hővisszanyerős szellőztető berendezés. Míg az EcoVent Verso egy ventilátor és egy kerámiabetét segítségével látja el a feladatát, az EC 60-ban két darab magas hatásfokú EC ventilátor biztosítja a folyamatos légcserét, a hőátadás pedig egy nagy felületű alumínium hőcserélőben történik, az elszívott és a befújt levegő keveredése nélkül.

A három fokozatú üzem a belső előlapon található kapcsoló segítségével változtatható. A kikapcsoláshoz külső kapcsolót szükséges telepíteni. A tartozékként rendelhető KWL-BCU komfort kezelőegység grafikus kijelzőjének és egyszerű menürendszerének segítségével további számtalan funkció érhető el:

-    négyfokozatú üzem, kézi vagy heti programórás vezérléssel
-    szabályozott üzem, opcionális CO2 és páratartalom érzékelőkön keresztül
-    az elszívó és a befúvó üzem külön kapcsolható
-    party-üzem, intenzív szellőztetéssel
-    szűrőtisztítás figyelmeztetés
-    üzemállapot, üzemóraszám és hibajelzések kijelzése
-    egy kezelőről több készülék is vezérelhető

Központi hővisszanyerős szellőztető készülékek

A központi szellőztető berendezés lényege, hogy a teljes épület szellőztetését egyetlen berendezésre bízhatjuk, mely az összes szükséges feladatot egyben biztosítja. Természetesen ehhez szükségünk van egy szellőző csövezeték hálózatra és különböző szellőző rácsokra is, melyeket kiépítünk az összes helységbe, majd pedig elvezetjük a központi berendezésig. A Helios KWL termékcsalád három különböző kivitelben kínál központi berendezésket. Mennyezeti, fali és álló kivitelben érhetők el variációk, különböző légszállítási teljesítményben.