Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Fűtés klímával

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a klímával történő fűtés megvalósítása, de még ma is sok a tévhit ezen a területen. Hogyan fűt egy klíma, meddig üzemel, mennyibe kerül, mennyit fog fogyasztani? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

Osztott – split – klímaberendezések működése

A split klímaberendezések hűtenek és fűtenek isSplit klímaberendezést ma már szinte mindenki látott, ha nem is otthonában, de a munkahelyén jó eséllyel üzemel ilyen készülék. A berendezés két fő alkotóelemből áll, egy kültéri és egy beltéri egységből.

Működése során hőenergia szállítását végzi a két egység között. Nyáron – hűtési üzemben – felveszi a szoba hőenergiájának egy részét, majd ezt kiszállítja a kültéri egységhez, ahol pedig leadja a környezet felé. Ezt mi a szobában ülve hűtésként érzékeljük, a berendezés hidegebb levegőt fúj. A valóságban azért hűl le a levegő, mert a ventilátor a berendezés tetején folyamatosan beszívja a szoba levegőjét, amiből az egységen belül elvonásra kerül némi hőenergia.
Télen – fűtéskor - annyi történik, hogy ez a folyamat megfordul, és ezúttal a külső térből vonjuk el a hőenergiát, amit a szobába szállítva adunk le. Így a külső teret gyakorlatilag hűtjük, a belső teret pedig melegítjük.

A leggyakrabb feltett kérdés ezzel a folyamattal kapcsolatban, hogy mégis hogyan tud hőenergiát elvonni a külső -10 fokos levegőből? Nem gondolnánk rá, de pontosan úgy, ahogy hőenergiát tud leadni nyáron a +35 fokos levegőnek. Ugyanolyan nehéz feladat, csak kevésbé tűnik meglepőnek. A megértéshez gondoljunk arra, hogy a -10 fokos levegőnek is van hőenergiája, mégpedig nem is kevés, hiszen ismerünk -273 fokot is. Ahhoz képest a -10-nek rengeteg hőenergiája van. A klímaberendezés különlegessége, hogy képes ezt a hőenergiát elvonni, illetve leadni. Természetesen vannak a folyamatnak fizikai határai, de ezek sokkal szélesebbek, mint elsőre gondolnánk.

Levegő-levegő hőszivattyú

Miben különbözik a levegő-levegő hőszivattyú és a fűteni tudó modern split klíma? Semmiben. Ugyan arról a készülékről beszélünk, csak más elnevezést használunk. Mi ennek az oka?

A helyzet tisztázása a hőszivattyú szó jelentésében keresendő, ugyanis ezt a szót a szakmában először a fűteni tudó klímaberendezésekre használtuk – „hőszivattyús klímaberendezés”. Az, hogy végül önálló jelentést nyert el és ma már ilyen néven értékesítünk berendezéseket, nem jelent sokat, talán összesen csak annyit, hogy igyekszünk hangsúlyozni, hogy itt már a fűtés az elsődleges cél.

A legegyszerűbb hőszivattyú típus az osztott, levegő-levegő típus. Ez gyakorlatilag pontosan ugyan úgy néz ki, mint egy hagyományosan megismert split klíma. Gyakorlatilag a mai modern split klímák egytől egyig levegő-levegő hőszivattyúk.

Tehát a hőszivattyú szó, fűteni tudó klímát jelent. És mit jelent a levegő-levegő kifejezés? A két tag jelentése egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy honnan vesz föl hőenergiát és után hová adja azt le. A levegő-levegő előtag a split klíma. A kültéri egység ventilátora és hőcserélője a levegőből nyeri a hőenergiát, a beltéri egység pedig szintén levegő számára adja azt le a szobában.

A levegő-víz hőszivattyú esetén a hőenergiát továbbra is a külső levegőből nyerjük, de a speciális beltéri egység már víz számára adja azt le. Ezt a vizet keringetjük utána a fűtési rendszer csöveiben és tudjuk elvezetni radiátorok, vagy padlófűtés számára.
A víz-víz hőszivattyú esetén a hőenergiát például talajvízből nyerjük, szondák, vagy kutak segítségével.

Mikor jó választás a split klíma és mikor a levegő-víz hőszivattyú?

Mivel minden ingatlan jellemzően sajátságos, egyedi kialakítással és paraméterekkel rendelkezik, nagyon nehéz ezt a kérdést általánosítani. A cél minden felmérésünk során alapvetően az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kialakítás lehetőségei, a kiviteli költségek mértéke és a jövőben várható fogyasztási költségek között, mindezt pedig úgy, hogy a végeredmény egy esztétikus és élhető kialakítás legyen.

A split klíma alapvetően egy helyi berendezés, tehát egyetlen légtér kiszolgálására alkalmas. Amennyiben több jól elhatárolt szobát szeretnénk vele fűteni, értelemszerűen több berendezésre is szükségünk lesz. A levegő-víz hőszivattyú ezzel szemben egy központi berendezésként épül a fűtési rendszerbe, pont, mint a gázkazán. A split klíma megfizethetőbb, míg a hőszivattyú komolyabb alapárú készülék. Tehát a szobák száma, elrendezése és mérete fontos kérdés lehet.

Minkét megoldás lehet önálló fűtési rendszer, de használható kiegészítésként például a kazánunk, vagy egyéb fűtésünk mellett. Hőszivattyút 4-5 kW teljesítménynél kisebb kivitelben nem találunk, split klímából 2kW a legkisebb méret. Tehát kis teljesítményű kiegészítésre például a split a jobb választás.

A berendezések alapára között erős különbség van, de a szerelési költségek már nagyon változóak lehetnek. Alap esetben egy split telepítési költsége csak minimálisan alacsonyabb, mint egy hőszivattyúé, ha hasonló műszaki paramétereket és elhelyezést vizsgálunk. Viszont a hőszivattyúhoz tartozni fog egy gépészeti kialakítás is. Csatlakoztatni kell a meglevő fűtési rendszerre, sőt, könnyen elő fordulhat, hogy magát a rendszert is át kell építeni. A split klíma esetén a távolság jelentheti a költségek megugrását. Minnél távolabb kerül a kültéri és a beltéri, annál költségesebb a telepítés.

Az, hogy egy adott lakásban több split klíma telepítése vagy 1 db hőszivattyú telepítés éri-e meg jobban, mindig egyedi kérdés és pontos választ kizárólag a felmérés elkészülte után tudunk adni. Amennyiben nincs sok helyiség és rövidek a kültéri-beltéri távolságok, szinte biztos, hogy a split klíma lesz az olcsóbb megoldás. Viszont sok szoba, nagy távolságok és egyszerűbb gépészeti szerelés mellett jó eséllyel a hőszivattyú nyerne.
Erre a két berendezésre egymás alternatíváiként kell gondolni. Van, ahol az egyik praktikusabb és olcsóbb, van, ahol a másik. Van, akinek az egyiket kényelmesebb használni, van, akinek a másikat. Akár vegyesen is telepíthetők, ha éppen ez az ideális megoldás.

Hány fokos külső hőmérsékletig üzemelnek?

A split klmák -15 fokig hatékonyan fűtenekEz a leggyakoribb kérdések egyike, ha klímával való fűtésről beszélünk, és sajnos sok téves információ is kering a köztudatban ezzel kapcsolatban.

Kezdjük az elején. Igen, van hőmérsékleti határa minden berendezésnek. Nem, nem csak fűtésben, hűtésben is vannak határok, mindig is voltak. A gyártók ezeket a határokat főleg ami védelmünkben jelölik ki, ugyanis nem azt jelentik, hogy a készülékek ezt átlépve kikapcsolnak, csak azt, hogy ezt átlépve nagyon gazdaságtalan lehet a használatuk.

A klímás fűtés egyik jellemzője, hogy erősen függ a külső hőmérséklettől. Mivel a hőenergiát a külső levegőből nyerjük, annak hőmérsékletének csökkenése egyre nehezebbé teszi ezt a feladatot. Minél hidegebb van kint, annál kevesebb energiát tudunk kinyerni belőle, egyre több befektetett munka árán. Tehát a hatékonyság romlik. A külső hőmérsékleti működési határ jellemzően az a pont, amikor a klíma hatásfoka annyira alacsony, hogy már nem ajánlott a használata.

Hogy mennyi a határ? Nos, ezt gyártója és berendezése válogatja, de a fejlettebb berendezések jellemzően -15 fokig üzemelnek. Magyarországon ez tökéletes határérték, hiszen rendkívül ritkán fordul elő ennél hidegebb. Attól nem szabad megijedni, ha hajnalban 2 órán keresztül hidegebb van, hiszen ilyen rövid időszakokat gond nélkül átvészel a berendezés és a lakás is. Abban az esetben, ha lenne egy különösen hideg telünk és tartósan lennénk -15 fok alatt, már egyértelműen tanácsos lenne segéd fűtéshez nyúlni, de ameddig csak szakaszosan van ennél hidegebb, föl sem tűnik a változás.
Azoknak, akik továbbra is kételkednek, szeretném bemutatni telephelyünk irodájának split klímáját. Telephelyünk ipari környezetben van, tehát a korszerű szigetelést, fokozott légzárású ablakokat és hasonló modern ingatlanok esetén alapértelmezett adottságokat felejtsük is el gyorsan. Ez egy igazi jégverem, az irodával szomszédos műhelyben télen megfagy a víz, az udvaron pingvinek és jegesmedvék élnek vidáman... Arról, hogy mi ne fagyjunk meg, egy közel 10 éves split klíma gondoskodik. 2017 télen komoly próbatétel elé lett állítva, hiszen októbertől februárig 24 órában üzemelt és meg kellett küzdenie -15 fokkal vagy annál hidegebbel is. Jelentem, nem fagytunk meg, kb. 23-24 fokban töltöttük a telet és nem kellett árakat emelnünk, hogy kifizessük a villanyszámlát. Azóta azért javítottunk a szigetelésen is, de ez már csak grátisz.

Mennyi lesz a villanyszámla, ha klímával fűtünk?

Az osztott klímaberendezés üzemeltetése gazdaságosAzt mindenki megtanulta már, hogy villannyal fűteni drága dolog. Hiszen tudjuk, mennyire drága volt egy elektromos hősugárzó, vagy egy olajradiátor üzemeltetése. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy ezek a készülékek a villamos energiát arra használják, hogy abból állítsanak elő hőenergiát. Tehát az elhasznált 1 kW villamos energiából legjobb esetben is csak 1 kW hőenergiát tudnak adni. Egy mai modern, inverteres split klíma a villamos energiát csak a hőenergia szállítására használja föl, de nem abból csinál meleget. Így itt 1 kW villamos energiából akár 4-5 kW hőenergiát is előállíthatunk. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztás negyed, vagy ötöd akkora, mint egy olajradiátoré. Ezek a számok összeségében kedvezőbb eredményt is mutathatnak, mint akár egy modern kondenzációs gázkazán várható fogyasztási költsége.

További remek hír, hogy egy bizonyos hatékonysági szint fölött (COP >3) nem csak a hőszivattyúkra, hanem a fűteni tudó split klímákra is igényelhető a kedvezményes H tarifa, mely különösen kedvezővé teheti a várható költségek alakulását. A megfelelés kritériumait ma már a piacon található legtöbb készülék teljesíteni tudja, de a biztonság kedvéért minden esetben érdeklődjön az eladónál. Az általunk forgalmazott Fujitsu klímaberendezések mindegyike megfelel a kritériumoknak.

Amit a klímás fűtés kapcsán mindenkinek érdemes megtanulni, hogy mi az a három fő tényező ami meghatározza a várható fogyasztást:

  1. 1. Az épület hőszigetelése
  2. 2. Az elvárt belső hőmérséklet
  3. 3. A külső hőmérséklet

Az épület hőszigetelése minden fűtési rendszer várható fogyasztásának fontos tényezője. Minél jobban tartják meg a hőt a falak, a padló vagy a mennyezet és minél légtömörebb, szigeteltebb nyílászárókat használunk, annál kevesebb energiára lesz szükség a fűtéséhez.
A belső hőmérséklet szintén fontos tényező, hiszen minél magasabb hőmérsékletet szeretnénk, annál költségesebb lesz előállítani. A belső hőmérsékletet célszerű 22-23 fok között tartani, estére, alváshoz pedig 19-20 az egészséges. Egyedül a fürdőszobákban érdemes 24 fok körüli hőmérsékletet elérni, de ott sem feltétlenül egész nap.

Mivel a klíma hatékonysága romlik ahogy csökken a külső levegő hőmérséklete, a várható fogyasztást az is nagyon meghatározza, hogy mennyire van hideg telünk.

A fentiek alapján látható, hogy még becsülni is elég nehéz a várható fogyasztást, nem, hogy pontosan meghatározni. Az ingatlan felmérését követően, ha jól azonosíthatók a falszerkezetekben használt anyagok, minden esetben be szoktunk mutatni előzetes becsléseket.

A klímák és hőszivattyúk fűtési fogyasztásával és kialakítási költségeivel az alábbi cikkünk foglalkozik részletesen: https://netga.hu/futo-klimak-es-hoszivattyuk-fogyasztasa

Tehát cseréljem a fűtésem inverteres split klímára?

Amennyiben jelenleg hősugárzóval, konvektorokkal vagy egy 30 éves kazánnal fűt otthon, vagy esetleg tart tőle, hogy egy nap elzárhatják a gázcsapokat, ez nem is kérdés. Biztos vagyok benne, hogy érdemes lenne konzultálnia valamelyik szakemberünkkel, mert ezeknél a rendszereknél lehet a leglátványosabb eredményeket elérni.

Amennyiben Önnek modern kondenzációs kazánja van otthon, már sokkal jobb helyzetben van, de ettől még nem biztos, hogy ne lehetne csökkenteni a rezsi költségeit. Hiszen a klímás fűtési megoldások jobbak is lehetnek a kazánnál, vagy akár vegyesen is használhatók gázos fűtéssel. A klíma hatékonysága a szezon nagy részében meg tudja verni a modern kazánokat is, viszont amikor már igazán hidegek kezdenek jönni (-15 fok), el kell ismernünk, hogy a kazán nyerne. De gondoljunk csak bele, hány napot van egy téli szezon alatt -15 fok? Két hét? Három? Nagy városokban csak napokról beszélhetünk.

Amikor még fontos lehet megfontolni a kérdést, az a kazáncsere esete. Mint bizonyára sokan megtapasztalták már, manapság nem olyan egyszerű egy gázkazánt kicserélni. Gázterv, kémény bélelés, átalakítás, drága készülék, engedélyeztetés, átadás. Csak a főbb elemeket kiemelve. A költségek egy ilyen csere során ugyan annyira ingadozhatnak, mint egy klímás rendszernél. Lehet, hogy egyszerűen és olcsón átfut az egész, de az is lehet, hogy egy szabványossági probléma miatt hatalmas költségei jelentkeznek és hónapokig tart az ügymenet. Jellemzően, ha a gázkazán csere költségei kezdenek magasra rúgni, egy ponton már olcsóbb is a klímás rendszer megvalósítása, ami ha belegondolunk, eszméletlenül nagy különbség, hiszen a készülék az év folyamán dominánsan kedvezőbb fogyasztású, ráadásul még hűteni is tud nyáron, amit egyetlen gázkazán sem képes utánozni. Arról nem is beszélve, hogy jellemzően néhány napon belül elkészül a telepítés és nincs semmilyen hatósági átadás.

Milyen komfortot biztosít egy fűtő klíma?

A hőszivattyúk kellemes meleget adnak nagy zaj nélkülSokan tartanak tőle, hogy a pusztán meleg levegőt befúvó készülékek esetében megszűnik a sugárzó hőátadás, melyet a radiátoroknál megszokhattunk. Ez valóban így van, de nem biztos, hogy valóban akkora probléma. A split klíma nagyon nagy előnye, hogy a szoba levegőjét mesterségesen forgatja át, tehát nem várja meg, míg magától átmelegszik. Szobamérettől és teljesítménytől függően, akár 10 perc alatt az egész szoba érezhetően elkezd melegedni. A berendezésből kellemes meleg árad, mely a téli nagy hidegből a lakásba lépve különösen kellemes tud lenni. Annak, aki csak konvektoros vagy radiátoros fűtést használt eddig, külön javaslom kipróbálni. Meglepően jól eső melegség.

Aggodalomra szokott okot adni a huzathatás kérdése is. Mivel egy ventilátor mozgatja a levegőt, kikerülhetetlennek tűnik, hogy érzékeljük a mozgását. Szerencsére ez a probléma sem kezelhetetlen. A legtöbbet a helyes elhelyezés számít, ugyanis arra kifejezetten törekednünk kell, hogy a befúvás ne az emberi tartózkodás irányába történjen.

További segítség a ventilátor fordulatszámának szabályozhatósága. A berendezések kézzel is beállíthatók egy kívánt fordulatra, így megkereshetjük a számunkra is kellemes beállítást, de használhatunk automata üzemmódot is, mely során a ventilátor csak akkor pörög gyorsan, ha erősebb a lehűlés a szobában, egyébként folyamatosan visszaszabályozza magát.

Népszerű kérdés még a berendezés hangja, zajszintje iránti érdeklődés. Ez a probléma ma már közel nem olyan számottevő, mint a régi berendezéseknél volt. A beltéri egységek egy modern készülékben kifejezetten halkak, sőt a legtöbb készülékben elérhető extra halk funkció is (19dB). Ezzel már a legkritikusabbak is meg szoktak békélni. Gyakran látok olyat, hogy kezdő klímával fűtők figyelik a készüléket, megy-e egyáltalán. A kültéri egység zajszintje már valóban magasabb, de ez sem feltétlenül zavaró. Itt is sokat számít az elhelyezés - hiszen nem mindegy, hogy hol zúg - de igazán érzékelhető hanghatásra jellemzően csak akkor kell számítani, ha kint már nagyon hideg van. Erős mínuszokban valóban kicsit hangosabb lesz a készülék, de a legtöbb ember számára még ez a szint sem szokott zavaró lenni. A lakáson mi ezt sem érzékeljük, de helyes elhelyezéssel a szomszédságot sem fogja zavarni.

Javasolt berendezések

Minden forgalmazott klímaberendezésünk alkalmas fűtési feladat ellátására, bele értve a multi-split klímaberendezéseket is. Az elmúlt évek telepítési és értékesítési tapasztalatai alapján viszont kiemelkedőnek teknthető három készülékcsalád, melyek egyaránt nagyon népszerűek lettek a vásárlók körében.

TípusJellemzők Ismertető
LMCE modellekAlap dizájn, erős műszaki paraméterek, kedvező ár-érték arányLMCE 2018 ismertető
LUCA modellekKeskeny, kiemelt dizájnú készülék, erős műszaki paraméterekkelLUCA 2018 ismertető
KGTA modellekÚj R32 hűtőközeg, renkívüli műszaki paraméterek, A+++ energiaosztályKGTA 2018 ismertető

Vásárlás és telepítés

Általános érvényű jótanácsom, hogy amennyiben nem vagyunk a területen képzett szakemberek, ne próbáljunk magunktól berendezést választani. Egy klíma nem olyan egyszerű választás, mint egy mosógép vagy egy hűtőszekrény, mert itt a rossz választás nagyon sokba is kerülhet. A téma terjedelmére való tekintettel a hibás méretezés és kiválasztás okozta problémákról hamarosan külön cikkben értekezünk majd, addig is javaslom, mindig forduljanak szakemberhez!

Ami még nagyon fontos szempont, az a garancia. Az általunk forgalmazott lakossági Fujitsu klímaberendezésekre az évi két alkalommal végzendő kötelező karbantartás mellett 10 év teljeskörű garanciakiterjesztés érhető el. Ezt szembe állítva a egy gázkazán 2-5 éves garanciájával, rendkívül megnyugtató eredményt kapunk.

A hozzánk beérkező érdeklődésekre első lépésként mindig egy helyszíni felmérést szoktunk egyeztetni. Felmérjünk a helyszín, az ingatlan és a meglevő rendszerek adottságait, illetve egy személyes elbeszélgetés keretein belül megismerjük megrendelőink elképzeléseit. Ez azért is nagyon fontos, hogy a műszaki paraméterek pontos méretezése mellett esztétikai és kényelmi szempontból is a lehető legtökéletesebb megoldást javasolhassuk. A felmérést követően egy árajánlat formájában bemutatjuk a javasolt berendezéseket, és tájékoztatást adunk a telepítés menetéről, valamint költségeiről.

A pontos felmérést és alapos egyeztetést követő készülékválasztások és szakszerű telepítés hosszú távon biztosíthatják az Ön és családja kényelmét, megkímélve Önöket a kellemetlen meghibásodások jelentős részétől. A felméréseket és ajánlatadásokat díjtalanul vagy nagyobb távolságban a megrendeléskor jóváírt felmérési díjon végezzük, így nem kell tartania a megemelkedett költségektől sem.

Árajánlat kérés