Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Fan-coil berendezések

Ahogy az elnevezés is utal rá, a fan-coil berendezések ventilátorral szerelt hőcserélő egységek. A berendezés két fő elemből áll, egy lamellás hőcserélő felület, és egy ventilátor egység, melynek segítségével a helyiség levegőjét keresztül áramoltatjuk azon. A bordás hőcserélő egység hőleadó felülete többszöröse egy hagyományos radiátorénak, így a nagy felületnek és a ventilátoros keringtetésnek köszönhetően a berendezések méretarányosan sokkal nagyobb teljesítményre is képesek.

A fan-coil-ok alkalmasak hűtésre és fűtésre. Két csöves kivitelben változtathatjuk, hogy fűtő vagy hűtővíz keringjen rajta, de választhatunk 4 csöves kivitelt is, ahol a hűtés és fűtés különálló hőcserélők használatával történik. A 4 csöves megoldás ideális lehet, ha a fűtést gázkészülék biztosítja, a hűtést pedig folyadékhűtő. Így a két rendszer keveredése elkerülhető. Kedvezőbb megoldás, ha a fan-coil rendszert hőszivattyú látja el, mely hűtésre és fűtésre is egyaránt alkalmas. Hagyományos kétcsöves rendszer esetén jelentős megtakarítást jelenthet, ha közös vezetéken valósítjuk meg a hűtést és a fűtést egyaránt.

Hűtési üzem esetén gondoskodnunk kell a fan-coil hőcserélőjén lecsapódó víz (cseppvíz) elvezetéséről is, valamint az egész ellátó fűtési-hűtési vezetékrendszer megfelelő párazáró csőszigeteléséről.

Az olasz Galletti cégcsoport kínálatában számtalan kivitelben és teljesítmény kategóriában találhatunk fan-coil berendezéseket és azok kényelmi kiegészítőit. A leginkább hagyományosnak tekinthető fan-coil kivitel a parapet megoldás, mely elérhető esztétikus műanyag burkolattal, vagy akár burkolat nélkül is, ha szeretnénk bútorzatba építeni. Elérhető továbbá légcsatornázható, magasfali és kazettás kivitelben is, széles modell választékban.