Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

Decentrális hővisszanyerők

A lakásszellőztetés közismert problémája, hogy a bejutatott friss levegő hőmérséklete erősen eltérhet helyiségeink hőmérsékletétől. Télen nagy költségek árán kellemes meleget állítunk elő, de ezt sajnos szellőztetéskor kénytelenek vagyunk kiengedni a szabadba. Ugyanez a helyzet nyáron is, ahol a klimatizált helyiségek számára komoly terhelést jelent a nyári forróság beengedése a lakásba.

A hővisszanyerős szellőztetési rendszerek képesek az elszívott, elhasznált levegő hőenergiáját hasznosítani a befúvásra kerülő friss levegő melegítésére vagy hűtésére (szezontól függően). A legtöbb berendezés zseniális, 70-80%-os, vagy akár magasabb hatásfokon képes üzemelni, így segítségükkel könnyedén, magas költségek nélkül is fenntarthatjuk lakásunk levegőjének állandó frissességét.

A hővisszanyerés technikai megoldása eleinte csak nagyobb méretű, ipari berendezésekben volt elérhető, később pedig megjelentek a lakossági központi megoldások is. Ezek, bár sokkal több lehetőséget hordoznak és teljesítményük is lényegesen nagyobb, viszonylag komoly kivitelezési munkát igényelnek, és bizonyos lakásokban nem, vagy csak komolyabb átalakítás révén telepíthetők. A decentralizált, vagyis egy helyiségre kialakított hővisszanyerős készülékek gyakorlatilag bármely, külső határoló fallal rendelkező helyiségbe telepíthetők egy egyszerű faláttörés segítségével.

Helios EcoVent Verso KWL EC 45 falba építhető hővisszanyerős készülék

Az EcoVent Verso egy egyedi helyiségszellőztető gép, regenerációs hővisszanyerővel, irányváltó üzemmel. A készülékben egy darab ventilátor került elhelyezésre, mely szakaszos irányváltással üzemel, tehát egymagában látja el a befúvó és az elszívó szerepet is. A hővisszanyerés egy kerámia hőtároló elem segítségével történik. Elszívó üzemben a szoba levegője az elemet felmelegíti, majd ezt a hőt a befúvó ciklusban a friss levegő részére átadja.

Működési elve

Kialakítását tekintve az EcoVent Verso egy energiatakarékos EC hajtású motorral rendelkezik, amely ciklikusan fordított üzemben dolgozik. A légcsere a külső nemesacél rácson és a belső elzárható műanyag előlapon keresztül zajlik. Az előlapban elhelyezésre került egy G3 osztályú légszűrő betét és egy hangcsillapító elem is.

Helios EcoVent Verso felépítése

A kiegyensúlyozott és hatásos szellőzés biztosítása érdekében legalább két készülékre van szükség, amelyek a vezérlő elektronika segítségével ellentétes üzemben dolgoznak, így a légcsere folyamatosan biztosított.

Helios EcoVent Verso irányítópanelje

A készülék beállításainak kezelésére telepítéskor – és akár a későbbiek folyamán is – az EcoVent Verso számítógépes szoftvere nyújt segítséget. Számítógépünkön elvégezhetjük a paraméterek beállítását, majd egy USB csatlakozón keresztül feltölthetjük a készülékbe.

A mindennapi kezelési feladatokat egy LED-es kijelzésű, fali vezérlőegység segítségével oldhatjuk meg. A vezérlőn választhatunk az elérhető 5 ventilátor fokozat és a 3 lehetséges üzemmód (hővisszanyerés, keresztszellőzés, befúvás) közül. A vezérlő egységhez helyiség páratartalom érzékelő is csatlakoztatható a szellőzés hatékonyságának további növelésére.

Helios EcoVent KWL EC 60 falba építhető hővisszanyerős készülék

Az EcoVent KWL EC 60 készülék egy úgy nevezett rekuperatív hővisszanyerős szellőztető berendezés. Míg az EcoVent Verso egy ventilátor és egy kerámiabetét segítségével látja el a feladatát, az EC 60-ban két darab magas hatásfokú EC ventilátor biztosítja a folyamatos légcserét, a hőátadás pedig egy nagy felületű alumínium hőcserélőben történik, az elszívott és a befújt levegő keveredése nélkül.

A háromfokozatú üzem a belső előlapon található kapcsoló segítségével változtatható. A kikapcsoláshoz külső kapcsolót szükséges telepíteni. A tartozékként rendelhető KWL-BCU komfort kezelőegység grafikus kijelzőjének és egyszerű menürendszerének segítségével további számtalan funkció érhető el:

-    négyfokozatú üzem, kézi vagy heti programórás vezérléssel
-    szabályozott üzem, opcionális CO2 és páratartalom érzékelőkön keresztül
-    az elszívó és a befúvó üzem külön kapcsolható
-    party-üzem, intenzív szellőztetéssel
-    szűrőtisztítás figyelmeztetés
-    üzemállapot, üzemóraszám és hibajelzések kijelzése
-    egy kezelőről több készülék is vezérelhető

Telepítés

Miután kiválasztásra került a megfelelő berendezés és kijelölésre került a telepítés helye, első lépésként ki kell alakítanunk a ventilátor elhelyezéséhez szükségest faláttörést. Tégla fal esetén jellemzően kézi koronás fúrót és gépi vésést alkalmazunk, de vasalt beton falak esetén szükséges a vizes, gyémánt koronás falfúrás alkalmazása. Utóbbi eljárás esetén a fúró berendezést egy állvánnyal kell rögzítenünk a falhoz, majd folyamatos vizes hűtés mellett végezhető a fúrás. A víz legnagyobb részét folyamatos porszívózással összegyűjtjük, de elkerülhetetlen, hogy egy kevés víz szétfollyon a fal mentén.

A faláttörés kialakítását követően a helyszínre kell vezetni a villamos tápellátást is. Esztétikus megoldást falhoronyban történő nyomvonal szereléssel érhetünk el, de kivitelezhető kis méretű falon kívüli kábelcsatornával is. Falhorony készítés esetén külön gondoskodni szükséges a fal helyreállításáról is.

A berendezés beszerelését és bekötését követően már be is üzemelhető, használatra kész.
Kiválasztás és megrendelés

Amennyiben hővisszanyerős szellőzőberendezés beszerzését tervezi, kérje szakértő munkatársaink segítségét a kiválasztást és a telepítést illetően.