Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

A Legionella baktérium

Ma már szinte mindenki hallott vagy olvasott rövid hírblokkokat a Legionella baktériumról, vagy az általa okozott légiós betegségről (légionárius betegség). Esetleg, ha így nem is ismerős, ha azt mondom, hogy ez az a betegség, amit a klímáktól el lehet kapni, már biztosan beugrik.
A következő néhány sorban szeretném tisztázni, miről is beszélünk, a valóságban mekkora és milyen veszély fenyeget bennünket, és mit is lehet tenni ellene.

 

Kezdésnek nézzük az alap problémát. Maga a Legionella baktérium gyakorlatilag bárhol megtelepedhet, ahol víz és levegő találkozik. Egy háztartási split klímaberendezés eredendően nem vízzel működik, de a beltéri egység hideg hőcserélő felületén üzem során a levegő nedvességtartalma ki tud csapódni. Ez az úgy nevezett kondenzátum a kicsapódást követően egy kondenz tálcába folyik, majd onnan tovább a csatornába. Így az üzem során a beltéri egység hőcserélője és tálcája folyamatosan nedves marad. Ezen a nedves felületen képes előfordulni a Legionella baktérium. A megjelenés ténye még kevés, mert ameddig a berendezés aktívan hűt, az alacsony hőmérséklet miatt nem lenne képes szaporodni. A gond akkor jön, amikor leáll és szép lassan fölveszi a szoba hőmérsékletét, ami 20 fok fölött már alkalmassá tudja tenni a szaporodásra.

Miután a baktérium megjelenik, még nem vagyunk veszélyben, mert az kizárólag vizes környezetben életképes. A fertőzés kialakulásának egyetlen módja, ha baktériumot tartalmazó aeroszol méretű vízcseppeket belélegezve közvetlenül a tüdőnkbe jut. Ilyen minimálisan elő tud fordulni, ha a kondenz tálcában elszaporodott baktériumokra egyszer csak újra bekapcsol a berendezés ventillátora, ezzel apró részecskéket a levegőbe juttatva.

Legionella baktérium
Legionella baktérium. Forrás: wikipedia

A fent leírtak rendkívül ijesztőek lehetnek, ha nem vagyunk tisztában a veszély mértékével és a ténnyel, hogy milyen könnyű védekezni ellene. Amit eleve fontos tudni, hogy a baktérium okozta megbetegedés súlyossága erősen függ az egyén immunológiai állapotától. A betegséget tünetei alapján a legtöbb esetben influenzának diagnosztizálják, de valóban igaz, hogy szívbetegek, immunbetegek esetén akár halálos fenyegetést is jelenthet (bár ebben az esetben a Legionellán kívül sok más veszélyforrással is számolni kell). Kezelése többnyire antibiotikumokkal lehetséges.

A Legionella elleni védekezés kulcsa az épületgépészeti rendszerek karbantartásában keresendő. A szűrőegységeket tisztítani vagy cserélni kell, illetve rendszeresen szükséges fertőtleníteni a vízzel érintkező felületeket. Egy lakossági split klíma esetén, ha az aktív szezonban legalább 2 hetente ki van mosva a szűrő és szezon kezdetekor szakember által el van végezve a fertőtlenítés, minimálisra csökkenthető a fertőzés veszélye. Nagyobb rendszerek és kifejezetten vizes berendezések (például légnedvesítő) esetén aktív használat mellett ennél sokkal gyakoribb beavatkozás szükséges.

Összefoglalva tehát a Legionella és az általa kiváltott legionárius betegség valós fenyegetés, melyet komolyan kell venni, de nagyon fontos tisztában lenni vele, hogy évi szinten minimális költségek árán is könnyedén lehet védekezni ellene.

Klímaberendezések és légtechnikai rendszerek tisztítása és fertőtlenítése kapcsán keresse bizalommal munkatársainkat, akár az ország egész területéről!