Köszöntjük a NET-GA Kft. weboldalán!

A kemény víz és a vízkő kezelése

A kemény víz és a vízkő a legtöbb háziasszony számára rengeteg fejtörést és kellemetlenséget okoz, de vajon mi is ez az anyag és hogyan kerül a fürdőszobai csempére? Mai cikkünkből megtudhatja, mi is a vízkő, mit lehet tenni ellene, és azt is, hogyan előzhető meg.

 

A csapvíz

A csapvíz több oldott ásványi anyagot tartalmazVíz, azaz H2O, latinul aqua. Egy színtelen, szagtalan, íztelen folyadék, mely a földi életünk alapja. A Föld felületének 71%-át borítja, de nagy része sós és csupán alig 2,5%-a édesvíz. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.

A csapvíz viszont nem kizárólag vizet tartalmaz, ugyan is a H2O mellett oldott ásványi anyagok is vannak benne, főleg kalcium- és magnézium-karbonátok. Ezeket a vízzel együtt áramló CO2 (szén-dioxid) tartja oldott formában. A csapvízben kis mértékben előfordulhat még vas, mangán és sok más további elem is. De még is hogyan kerülnek ezek az anyagok a mi csapunkba?

A víz a természetben folyamatos körfogásban van. A felszín feletti vízrétegek (folyók, patakok, tengerek) folyamatosan párolognak. A felszálló pára a légkörben kicsapódik és felhőréteget képez. A felhőkből ezután a víz csapadék formájában lehull a talajra. Az eső megköti a levegő CO2 tartalmának egy részét, így enyhén savassá válik (szénsav). Ezután a földre hullva kioldja a talajt alkotó elemek egy részét. Így kerülnek bele a fönt említett anyagok. A körfolyamat további szakaszán a talajra hullott csapadék elszívárog és folyamatosan összegyűlik, majd forrásokon keresztül újra a felszínre jut. A források vize csermelypatakká, majd később folyóvá duzzadva a tengerekbe folyik. És közben zárva a körfolyamatot, folyamatosan párolog.

A vízkő

A vízkő lerakódik a csaptelepeken és a csövekbenMikor a vízben áramló szén-dioxid elillan (hőmérséklet növekedésekor, vagy nyomás csökkenésekor), a vízben található sók már nem tudnak tovább oldott formában maradni, és kirakódnak. Ennek klasszikus esetét láthatjuk a csaptelepeken, ahol a krómfelületeken gyorsan zavaróvá válik a kirakódás. Vízkőréteg viszont nem csak a fürdőszobai csempén vagy a csaptelepen jelentkezhet. Sajnos a kirakódás könnyen előfordulhat a vezetékek és különböző hőcserélők (kazán, radiátor, stb.) falán is. A keletkező réteg hatására a cső belső szabad átmérője folyamatosan csökken, a hőcserélők hőátadása pedig folyamatosan romlik.

Vízkeménység

A vízkeménységVízkeménységnek a vízben megtalálható oldott ásványi sók mennyiségét nevezzük. Mérésére több különböző módszer is rendelkezésre áll, a mennyiséget pedig jellemzően keménységi fokban szoktuk meghatározni. Magyarországon a legjellemzőbb mértékegység a német keménységi fok, vagyis nKo.

1 nk° keménységű az a víz, mely 10 mg/l kalcium-oxiddal (CaO) egyenértékű kalcium- vagy magnéziumvegyületet tartalmaz.

A kemény víz fokozott vízkőképződést okoz, károsítja fürdőszobai és konyhai berendezéseinket, mosógépeinket, befolyásolja az ivóvíz minőségét is, bizonyos ételek főzésére is negatívan hat, de ma már több kutatás is foglalkozik a túlzottan kemény víz egészségkárosító hatásával is.

A víz keménységének mérését egyszerű csöpögtetős vízkeménység teszter segítségével otthon is elvégezhetjük, de kérhetjük szakember segítségét is, aki mérőműszerekkel tudja meghatározni.

A vízkő eltávolítása

A háztartások egyik leggyakrabban előforduló tisztítási problémája a vízkő kirakódások eltávolítása. Nézzük, mit is lehet vele kezdeni.

A vízben ugye folyamatosan jelen vannak a sók, és a szén-dioxidnak köszönhetjük, hogy nem rakódnak ki. Ugyanis a szén-dioxid (CO2) a vízzel (H2O) keveredve szénsavat (H2CO3) képez. Igen, ez azt jelenti, hogy az ivóvíz nagyon kis mennyiségben szénsavas. Amikor viszont a szén-dioxid elillan és a sók kirakódnak, újra valamilyen savra van szükségünk a leoldásukhoz. Mivel a szénsav is egy gyenge sav, a vízkő egészen gyenge szerves savakkal is oldható. Kitűnő megoldás például a citromsav és az ecet is.

Vízlágyítás

Vízlágyítást ioncserélő berendezéssel is végezhetünkA folyamatos ecetes tisztításnál sokkal hatékonyabb és kellemesebb megoldás, ha eleve megakadályozzuk a kirakódást a víz központi lágyításával. Erre a célra használhatóak a háztartási vízlágyító berendezések, melyek egy úgynevezett ioncserés eljárással üzemelnek.

A berendezés belsejében a víz egy gyantaréteggel találkozik, ahol a benne található kalcium- és magnéziumsók nátriumra cserélődnek. Beüzemeléskor a gyanta nátriummal töltött, majd a használat közben folyamatosan kimerül, a megkötött sókkal telítődik. Ilyenkor regenerálni szükséges, melyre sóoldatot (NaCl+víz) használunk. A regenerálás folyamán a megkötött magnézium- és kalciumsókat kiszorítjuk, a helyükre pedig újra nátriumiont ültetünk. A leszorított sók a kloridionhoz kapcsolódva kimosódnak a csatornába. Az ivóvíz maga sosem találkozik a sóoldattal.

A kalciumon és magnéziumon kívül a víz tartalmaz szennyeződéseket is, melyek sajnos károsítják a vízlágyító berendezést. Annak érdekében, hogy megvédjük berendezésünket a káros anyagoktól, minden esetben tanácsos előszűrést, vastalanítást végezni.

Lágyított víz fogyasztása

A lágy víz fogyasztása nem túl előnyösBár a vízkő rengeteg problémát okoz berendezéseink működésében, és az általa okozott takarítási feladatok is kellemetlenek lehetnek, a kirakódásért felelő kalcium és magnézium elengedhetetlen anyagok szervezetünk számára. Tehát míg a vízkő szempontjából tökéletes megoldásnak tűnik teljesen kilágyítani a vizet, egészségügyi szempontból nagyon veszélyes lenne tartósan lágy vizet fogyasztanunk. Az ivóvíz minimális keménységét 5 nko-ban határozták meg, tehát fogyasztásra csak 5 nko feletti keménységű víz alkalmas. Mivel a vízlágyító berendezés ennél alacsonyabb szintre is lágyíthatja a vizet, a berendezések gyártói lehetőséget biztosítanak a kezeletlen ivóvíz bizonyos mértékű visszakeverésére is. Így tökéletesen beállítható a fogyasztásra szánt víz keménysége.

Berendezés választás

Víztisztító, vízlágyító és egyéb vízkezelő rendszerek kiválasztása és telepítése kapcsán kérje szakembereink tanácsadását és segítségét! A kiválasztott berendezéseket helyesen kell méretezni és a telepítésre is számtalan szabály vonatkozik. Egy helyszíni felmérés és személyes megbeszélés során könnyedén kiválasztható a megfelelő berendezés, és egyeztetni tudjuk a telepítés technikai részleteit is.

Kérjük, forduljon hozzánk elérhetőségeink bármelyikén, vagy kérjen árajánlatot űrlapunk segítségével!